Den første fane
Helsingør Håndværker Sangforening
Med de folkelige bevægelser vandt nye ideer, nye værdier og nye skikke indpas hos menigmand. Kendskabet til denne bevægelses folkelige opståen og udbredelse er en forudsætning for at forstå de forandringer, der tog sin begyndelse i forrige århundrede.
Danmark er et foreningernes land.
Titusinder af foreninger så dagens lys i årene omkring århundredskiftet. Intet andet land kan måle sig med Danmark i foreningers antal og mangfoldighed.
De folkelige bevægelser har således i høj grad præget hverdagslivet i Danmark de sidste 100 år og har stor betydning i skabelsen af de »nye tider«.
Alene i Helsingør havde mange hundrede foreninger og klubber deres virke omkring år 1900.
Baggrunden for dannelsen af de mange foreninger skal blandt andet søges i den øgede velstand og fritid, der blev en stadig større del af befolkningen til del.
Blandt de mange hundrede foreninger og klubber, der eksisterede i Helsingør i begyndelsen af dette århundrede, finder man flere, som skriver sig tilbage til 1800-årene endog til århundredets første halvdel. Medlemskredsen i disse foreninger, hvor den fornemmeste var »Øresundsforeningen«, omfattede fortrinsvis det bedrestillede borgerskab.
»Øresundsforeningen«, som i daglig tale kort og godt hed »Klubben«, havde oprindeligt til huse i bygningen på hjørnet af Sophie Brahesgade og Hestemøllestrædet 12, men flyttede efter en brand i 1860 til førstesalen i Strandgade 93.
»Klubbens« lokaler omfattede to læsestuer - en for litteratur og en for aviser-billardsalon, konversationslokaler, spille salon og endelig spisesalon. Selskabslokalerne var derimod indrettet på anden salen.
Der var åbent hus hver aften. Her samledes skibsklarerne, bykøbmændene, embedsmændene og officererne for at søge adspredelse i nogle timer. Størst var tilslutningen om lørdagen, hvor der serveredes fine middage. Siden grupperede man sig omkring spillebordene, hvor man til whist- og l'hombrepartierne vederkvægede sig med toddy af Genever, sukker og varmtvand.
Det var dog ikke kun det bedrestillede borgerskab, der søgte fornøjelse og adspredelse i klubber og foreninger, men også håndværkerstanden. Mange søgte -Helsingør Håndværker Sangforening«, der var stiftet den 30. januar 1848.
Foreningens formål.
Foreningens primære formål var afsyngelsen af nationale sange. Den blev stiftet på initiativ af malersvend Thomas Andersen, der nogle måneder i forvejen havde dannet en såkaldt »Sang-skole«. Thomas Andersen havde samlet 8 sangere, der under ledelse af musikdirektør F. Wilhelmi indøvede 4-stemmige sange i dennes bolig. Da antallet af sangere i koret voksede, blev øvelserne forlagt til »Den Borgerlige Forening«s lokaler i Lundegade, hvor foreningen kort efter blev stiftet.
Ved stiftelsen talte foreningen 19 medlemmer, men fik hurtigt stor tilgang af nye medlemmer, ikke mindst foranlediget af den nationale bølge, der red hen over landet i forbindelse med krigen 1848. Medlemstallet var således ved udgangen af stiftelsesåret vokset til godt og vel 200.
Sin offentlige sangdebut fik sangforeningen med 2.jægerkorps fra byen den 30. marts 1848. Under krigen gav sangforeningen adskillige koncerter til fordel for sårede og faldnes efterladte.
Men også forskellige velgørende foreninger som »Helsingør Børneasyl«, "Fire Skillings Selskabet«, »Plejeforeningen« og "De Fattiges Bespisning« nød godt af sangforeningens velgørenhedskoncerter og slige aktiviteter.
Tilgangen af medlemmer var stor. Medlemskredsen, der i 1850 omfattede 468 medlemmer, var delt i en ikke-syngende og syngende gruppe. Foreningens virksomhed indadtil omfattede således foruden sangøvelser, dilettantforestillinger, små komedier, aftenunderholdning og sammenkomster af forskellige slags.